Det tondöva mediespelet
Jag tror att många av oss har känt av den stora sorgen och chocken över mordet på den 39-åriga pappan i Skärholmen för ett par dagar sedan. Det har verkligen fått mig att tänka på vårt arbete som press- och PR-personer, särskilt när det kommer till kriser.
Jag skrev därför några tankar i Resumé om just detta.
För att sammanfatta min text:
1️⃣ Vi måste inte dra igång en mediehysteri kring allt. Det är viktigt att stanna upp och tänka på sammanhanget. Ibland kan det vara direkt olämpligt att utnyttja en tragedi för att få uppmärksamhet. Det handlar om att lyssna på sin inre kompass och göra det som är rätt i sammanhanget.
2️⃣ Det är lätt att fastna i jakten på uppmärksamhet, men vi får inte glömma bort att det viktigaste är att visa respekt och medkänsla för de som är drabbade i en kris. Det handlar inte bara om att skapa rubriker utan om att vara där för människorna i deras stund av sorg och behov. På rätt sätt och med rätt intentioner.
3️⃣ Vi har tur som lever i en tid där sociala medier ger oss möjligheten att direkt nå ut till människor. Att använda dessa kanaler för att visa stöd och medkänsla kan verkligen göra skillnad, utan att göra tragedin till ett offentligt spektakel.
Varje situation är unik och kräver ett individuellt tillvägagångssätt. Som presspersoner har vi ett ansvar att agera med integritet och omtanke, speciellt när människors liv och välmående är i fokus.
Låt oss arbeta tillsammans för att göra PR till en positiv kraft och visa att empati och medkänsla är hjärtat i allt vi gör. Läs gärna min text i Resumé för en mer djupgående diskussion om ämnet.
Ta hand om er! ❤️